Ne mândrim cu eleva noastră, *Daria Alice Ciobanu*, din clasa a VIII-a C, care, sub indrumarea dlui Ovidiu Vaduvescu, doctor in astronomie, astronom la Observatorul ''Isaac Newton Group of Telescope'' din La Palma, Spania, si conducator de doctorat la Universitatea din Craiova, Romania, precum si a d-rei Ruxandra Toma, doctor in astronomie si cercetator la Institutul Astronomic Roman, a participat la Proiectul stiintific european EURONEAR, care are ca obiectiv detectarea si studierea asteroizilor apropiati de Pamant (Near Earth Asteroids - NEAs din engleza).
Cu ajutorul softului ASTROMETRICA , folosind datele stiintifice si arhiva de imagini NEAs obtinute cu telescopul Isaac Newton Group (INT) din La Palma, Daria a descoperit asteroizi, dupa cum puteti observa in imaginile alaturate.
Acum, gratie pasiunii sale pentru astronomie, dublata de efort, studii, seriozitate si perseverenta, eleva noastra face parte din cei 17 reducatori ai echipei proiectului NEARBY finantat de Agentia Spatiala Romana (ROSA).
Echipa de cercetatori isi propune identificarea si detectarea NEAs, asteroizi periculosi pentru Terra, in timp real, folosind un nou soft NEARBY conceput si dezvoltat de echipele universitare romanesti de la UTCN-Cluj si UCV-Craiova.
Pentru Daria, cea mai mica reducatoare si singura pe acest segment de varsta din Romania, participarea la acest proiect este deopotriva o onoare, o mare realizare si un pas important in viitorul sau. Gratie proiectului si pipeline-ului NEARBY, misiunea de observatie la care Daria ia parte parte este prima in care EURONEAR si-a propus un mic survey (5 nopti, în intervalul 31.10-6.11.2018) pentru a descoperi noi NEAs.
Următoarea perioadă de observație va fi între Crăciun și Anul Nou, urmând ca rezultatele celor doua observații să fie prezentate și publicate în cadrul conferinței ESA din Germania, ce va avea loc între 22-24.01.2019.
*Ii suntem alaturi cu totii in perioada urmatoare si uram intregii echipe CER SENIN!*