Miguel de Cervantes Saavedra

Miguel de Cervantes Saavedra  (1547 - Alcalá de Henares  – 23 aprilie 1616, Madrid)  este considerat ca personalitatea artistică – simbol pentru literatura spaniolă. Poet, dramaturg și romancier, Cervantes este autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, unul dintre cele mai citite romane fiind calificat de criticii literari drept primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale.

S-a născut în Alcalá de Henares ( oraș situat la 35 km de Madrid, în care se află una dintre cele mai  prestigioase Universități din Spania) la data de 29 septembrie 1547. Din cauza numeroaselor datorii ale familiei, primii ani din viața ai lui Cervantes au fost marcați de nenumărate mutări dintr-un loc în altul, Valladolid, Cordoba, Sevilla si Madrid.
Cervantes a urmat școala elementară în Cordoba și Colegiul Iezuit din Sevilla, unde, așa cum povestea el mai târziu, “am dus o viața de student, dar fără foame și râie". Cititor pasionat, Cervantes era deopotrivă interesat de poezie și de teatru. Când familia s-a mutat la Madrid, în 1566, probabil că Cervantes și-a continuat studiile acolo.

În 1569 a plecat în Italia unde a rămas mai mulți ani și unde a intrat în contact cu arta și literatura italiană (poemele cavalerești ale lui Ludovico Ariosto și „Dialogurile de amor” ale  León Hebreo, de inspirație neoplatonică) care aveau să-l influențeze în conturarea concepțiilor artistice.

În 1570 s-a înrolat în armată și a luat parte la lupta maritimă de la Lepanto (1571), unde a fost grav rănit la mâna stangă (acest incident este cauza poreclei care îl va urmări toată viața „Ciungul de la Lepanto - "el manco de        Lepanto”). În următorii patru ani a continuat să participe la alte campanii militare, iar în 1575, pe când se întorcea în Spania, a fost capturat de pirați și a petrecut cinci ani în captivitate ca sclav în Alger până când a fost răscumpărat în 1580.

Întors în Spania la vârsta de treizeci și trei de ani, parțial infirm și fără nici un fel de perspectivă, Cervantes și-a petrecut următorii douăzeci și cinci de ani luptându-se cu disperare să-și câștige           existenta. Și-a găsit un post de ofițer de intendență, cumpărând provizii pentru Armada, care se pregătea să invadeze Anglia, și a lucrat concomitent ca agent fiscal. A fost trimis de mai multe ori la închisoare pentru nereguli în contabilitate și, în timp ce se afla la închisoarea din Sevilla, tradiția spune că a început să lucreze la romanul Ingeniosul hidalgo Don Quijote de la Mancha a cărui prima parte se publică în 1605, iar continuarea în 1615, cu puțin timp înainte de moartea sa.

Miguel de Cervantes și-a început cariera literară în 1580, prima lucrare importantă a fost "La Galatea" (1585), o scriere pastorală care s-a bucurat de prea puțină atenție din partea contemporanilor. A abordat și genul dramatic (foarte popular în acea vreme), dar nu a avut mare succes.
Între 1596 si 1600 Cervantes a trăit în Sevilla, dupa care s-a mutat la Madrid, unde a și murit, la 23 aprilie 1616.

 

Creatia  literara:

Poezie:  Viaje del Parnaso (Călătoria în Parnas) – 1580.

TeatroOcho comedias y ocho entremeses - 1615 ,  La Numancia,  El trato de Argel ( opere rămase necunoscute până în secolul XVIII, dar astăzi sunt foarte cunoscute) .

Proza scurtă ( nuvela) – Las novelas ejemplares - 1613 (o grupare de douăsprezece narațiuni scurte, unele dintre el compuse cu mulți ani înainte. În ele autorul explorează diferite formule narative, cum ar fi satira  („Colocviul câinilor”), nuvela picaresca („Rinconete și Cortadillo”), nuvela bizantină („Spaniola englezoaică”, „Amantul liberal”) sau chiar nuvela polițistă („Forța sângelui”).

Proza

La Galatea – 1585 (roman pastoril),

El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha 1605 y  1615 (roman cavaleresc). Este capodopera literaturii spaniole. Prima parte a apărut în 1605 și s-a bucurat de un mare succes fiind tradusă în principalele limbi europene, iar în prezent este una din operele cu cele mai multe traduceri din lume.

Los trabajos de Persiles y Sigismunda - 1617 ( roman bizantin ). Pe 19 aprilie 1616, cu patru zile înainte de a muri, a scris în prefața dedicată contelui de Lemos următoarele trei versuri :

Puesto ya el pie en el estribo,/ con ansias de la muerte,/ gran señor, esta te escribo.”

(„Cu piciorul pus în scară, și cu angustie de moarte, mare domn, asta îți scriu”.)


CURIOZITATI

  • Nu există imagini reale ale lui Cervantes. Exista doar câteva picturi bazate pe descrierile fizice pe care autorul însuși le-a sugerat în scrierile sale.
  • Se obișnuiește să se afirme că Miguel de Cervantes și William Shakespeare au decedat în aceeași zi. Acest lucru este parțial fals, deoarece, chiar dacă au murit la aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian.
  • În topurile realizate de diverse instituții de cultură, romanul El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha se regăsește printre cele mai citite cărți din literatura universala.(de exemplu http://www.mediafax.ro/cultura- media/top-100-cele-mai-bune-carti-din-toate-timpurile-).